 |
Granskottssirap - en speciallitet från Wardins
En sirap som luktar och smakar söt/syrlig gran med en aning karamell som eftersmak – helt otroligt god i kombination med färska jordgubbars lite syrliga sötma och med en len grädde till. De ljusa granskotten är plockade på gårdens granar på våren och sedan kokade med speciell omsorg efter ett gammalt recept.
Innehåll:
Socker, vatten och granskott
Gott till:
• Färska jordgubbar med vispgrädde.
• Pannkakor/ våfflor med vaniljglass.
• Marinera apelsinskivor.
• Ostbrickan, och då främst till getost.
• Wokade och ugnsbakade grönsaker |
Fläderblommor – som ger ett gott te
Blomklasarna plockas på någon av gårdens alla fläderbuskar.
Blommorna är plockade just när de ska slå ut i full blom.
Dom handblockas och klipps sedan fria från sina klasar, så att endast själva blommorna finns kvar.
Dessa torkas sedan.
Kvar finns då en vara som kan användas till:
• Te
• Bakverk mm.
Innehåll:
Torkade kravgodkända fläderblommor. |
 |
Hallonmarmelad med vanilj
En exklusiv marmelad gjord på solmogna hallon från gårdens fyra olika hallonsorter.
Gott till: rostat bröd, ost, glass!
Ingredienser: Hallon*, socker, vaniljstång.
Svart Vinbärsgelé med mörk rom
En exklusiv gelé på vinbär plockade på gårdens buskar, strax innan de blivit fullt mogna allt för att utnyttja den naturliga arom och pektin som finns i bären.
Gott till: kötträtter, ost och desserter.
Ingredienser: Svarta vinbär*, socker, mörk rom.
Röd Vinbärsgelé med konjak
En exklusiv gelé på vinbär plockade på gårdens buskar, strax innan de blivit fullt mogna allt för att utnyttja den naturliga arom och pektin som finns i bären.
Gott till: kötträtter, ost och desserter.
Ingredienser: Röda vinbär*, socker, konjak.
Syltad Pumpa med citron
För 60 år sedan var detta ett klassiskt tillbehör till söndagens stek, potatis och sås!
Receptet är ett gammalt familjerecept och pumporna odlar vi själva.
Denna användes på en Mathantverksdag som kocken Ulrika Bryding höll i, nu i vår. Hon sa –”Den är så god så man kan äta den som godis”
Gott till köttbullarna, viltet, kycklingen och charkvaror, såsom Bitternas Lammlägg.
Ingredienser: Pumpa*, socker, vatten, ättika, citron.
Tant Gretas Gurka
Den här inläggningen gjorde tant Greta för ca 50 år sedan. Efter ett gammalt och hållbart recept, gjort på råvaror från gården. Den är lika god till smörgås som till köttbullarna.
Ingredienser: Västeråsgurka*, socker, vatten, ättika, salt, senapsfrö, dillkronor*.
Honungs-vinäger med Rosmarin
Gott till dressingar, såser marinader.Ca 40 ml/flaska.
Ingredienser: Äppelcidervinäger*,Honung, Rosmarin*
Hallon-vinäger
Gott till dressingar, såser marinader. Ca 40 ml/flaska.
Ingredienser: Äppelcidervinäger*, Hallon*
Potätekrydda
Allkrydda, men särskilt gott till alla potatisrätter, tex potatismos, kokt potatis och bakpotatis. Gott också till lax.
Ingredienser: Dill*, Havssalt, Skorpströ*
Örtsalt
God till kycklingfilé eller lax i ugn, kalla såser eller dippsås.
Ingredienser: Persilja*, Lök*. Citronmeliss*, Squash*, Salt
*=KRAV-godkänd