Hemma hos Wardins V11

Oj vad sommaren och hösten gick fort över…Tiden har bara flytt fram, kanske för att vi har haft så roligt och det hänt så mycket hos oss.

Efter ett antal marknader och trädgårdevent, sådd, plantering och ogräsrensning fick vi lite extra handräckning av wwoofarna Kelsey från Arizona USA, och några dagar senare även Fanny från Tyskland.

Dessa extra händer är så värdefulla när vädrets makter ställer till det och vi inte riktigt hinner med all utplantering och jordbearbetning.

Att vi sedan får visa runt dem i våra bygder och låta dom få uppleva svensk kultur och svensk husmanskost är jätteroligt!

I Juni/Juli hann vi med ett antal Rekoringsutlämningar. Några studiebesök och ett par korta semestertrippar.

Sedan kom nästa volontär, denna gång en Jordbruksstuderande Laurine från Frankrike. Och någon dag därefter Jill från Storbritannien som båda hjälpte oss i ca 14 dagar med bla mängder med bärplockning och övrig skörd.

Sommaren så här långt hade varit väldigt torr men i augusti blev det regn, regn, och åter regn. Lyckligtvis kunde vi smita ifrån allt på en fantastisk studieresa till Halland och Skåne över några dagar, då vi fick se och möta många andra odlare och lära oss om grödor som kan bli aktuella på grund av klimatförändringarna.

Väl hemma igen så var det dags för sommarens sista volontär att komma, härliga Isabella. Dagarna fylldes åter med trädgårdsarbete och skörd, varvat med matlagning och många intressanta samtal som är en del av det fina utbytet det är att ha wwoofare boende på gården, som hjälper oss mot mat och husrum samtidigt som vi alla lär om våra olika kulturer och erfarenheter i livet.

Dagarna går fort, kan jag lova!

Naturligtvis har ”Lille trädgårdsmästaren” varit här en stor del också och ”hjälpt” till. Liksom hans föräldrar när vi har haft Öppen Trädgårds evenemang. Då vi haft många härliga kunder som besökt oss.

Nio stycken Malta Johanna Torghandel lördagar har vi också varit på under sommaren.

Likaså har ”Torsdagsturens” öppet också resulterat i många kundbesök som vill plocka sina egna ekologiska grönsaker eller bär eller köpa direkt i gårdsbutiken.

Vi avslutade sommaren som vanligt med stor final med Mekelsmäss, Skördefest och Konstnatts helg, då det passerade nästan 4 000 besökare på gården under 3 dagar i slutet av september.

Skörden av äpplen blev rekordstor, så ett stort antal kilo förvandlades till jättegod Äppelmust med hjälp av odlarkollegorna i Varnhem , Alekärrs Musteri.

Denna plus våra egna producerade marmelader och resterande grönsaker tog vi sedan med oss till Handelsplats Od i Oktober/November.

Vi alla lokala producenter är så glada att vi har en så trogen skara kunder som vill åka ut till oss och köpa lokalproducerad mat under hösten.

Lagom till första snön kom arrangerade vi en avslutande mysig Julmarknad, med massor av besökare och våra fantastiska utställare!

Nu har året 2024 redan börjat och passerat nästa första kvartalet.
Sven-Åke är i full gång med vedhantering och Maria jobbar inte bara på gården utan hjälper också Linnea på Dahlias by Linn sedan årsskiftet.
Vår odlingssäsong har startat lite smått men sådd av tomater, lök och lite blommor. Men allt eftersom vädret blir varmare så ökar också våra förberedelser.

Besök oss gärna på vår första öppetdag, nämligen skärtorsdagen den 28 mars kl 11-17. Enklare servering, marmelader, nybakt bröd och eventuellt lite plantförsäljning. Sedan kan ni åka vidare till flera ställen i Taste the Countryside. Vi är tyvärr inte med på Påskrundan i år som Falbygdens Mat & Kultur arrangerar, men åk gärna på den ändå, även om vi inte har öppet den helgen.

Håll utkik på våra rekoringar, rätt som det är så är vi på plats.

Allt gott Maria och Sven-Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *