Hemma hos Wardins V 14.

Tänk va veckorna går fort… kan det bero på att vi blir äldre… att vi försöker utnyttja tiden till det bästa som finns, umgås med familjen, lära sig nya saker och planera framtiden? Trots pandemier och krig.

Men först vill jag berätta om att en dröm gått i uppfyllelse – en inspirationskälla för ca 25 år sedan var när Stefan Edman besökte Islanna, Ugglum isamband med att Falbygdens Mat o Kulturs möte. En så klok man! Nu har vi träffats igen! På föreläsningen Under Valven – Bråttom men inte kört! Han har en fantastisk blick för hur vackert allting är och för hur allting hänger ihop.
Här ett litet utdrag ur boken ”Förundran” – ”Förundran är ett nyckelord för oss, vi blir ödmjuka och upprymda. Men också upprörda när vi tänker på att vår art håller på att utarma den biologiska mångfalden. Då blir förundran också en kraft till engagemang för det levande och vår framtid på Moder Jord.”

En otroligt spontan selfie, på bilden: Matilda, Maria och Stefan Edman

Det är den kraften som jag har haft när jag sedan starten för drygt 25 år sedan tänkt – ”vi lånar bara jorden av kommande generationer” Stora ord men samtidigt, om var och en av oss gör det den kan, och har möjlighet till, kan vi tillsammans försätta berg! Det är jag övertygad om!

Vad har vi då gjort mer än odlat ekologiska grönsaker?

Sedan 1977 när pappa dog har vi inte använt någon konstgödsel på gården. Och inte heller några sprutmedel! Vi har gått en hel del utbildningar, (nu i vinter ”Hur underlättar vi för naturliga predatorer i trädgården” och ”Hur ska vi säkerställa inför Klimatförändringarna”) och sedan praktiserat, studerat naturen och lärt oss av egna erfarenheter.

Vi har skaffat fler och fler arter till gården som mängder med olika blommor, buskar och träd. Underlättat för småfåglarna att trivas här, med vintermatning och fågelholkar. Grävt vattendammar för att ta vara på allt vatten från ladugårdens tak. Tänkt resurshushållning och tagit vara på så mycket som möjligt som går att återanvända eller cirkulera i kretsloppet. Som till ex grenar, pinnar och liknade flisas ner och används i odlingen. Vad har det betytt? Jo, ökad biologisk mångfald av både små underjordiska svampar (mykorriza) och bakterier till olika insekter, fåglar och däggdjur som lever i symbios med varandra. Precis som i naturen i övrigt, när den får sköta sig själv och vara så där förunderligt vacker! Sen har vi sedan några år tillbaka solcellspaneler som ger oss egen el till 60-70 % dessutom.

Vill du också få tips på hur du kan göra? Vi delar gärna med oss av vår erfarenhet. Kolla in under fliken “Upplevelser” så ser du vad vi har att erbjuda!

Men odlingen just nu då?
Vårvintern har varit torr och kall! Det har inneburit att alla de fröer jag sådde tidigt har inte grott ännu. Vi låter nämligen naturen få sin gång även här och använder inget artificiellt ljus eller värme till plantuppdragningarna. Utan när naturen är mogen, gror plantorna och vi får så mycket starkare plantor från början.

Men nu dagarna innan Påsk ska det äntligen bli lite vårvarmt och framför allt ingen nattfrost. Det blir perfekt! För vi ska för första gången vara med på arrangemanget Konstrundan Påsk här i Jäla kanten. Tillsammans med Hjort Home Design och Jäla Kyrka.

Vi hoppas kunna skapa en lika mysig Påskstämning med ägg, kycklingar och Påskgubbar som det blev på Julmarknaden!

Ni kan besöka oss på Långfredag och Påskafton mellan kl 11-17 och då möter ni här på gården:
– Monica med Min egen Design, smycken i stål och pärlor
– Kristina med sina härliga stickade Pippi- och Fiskare-tröjor.
– Sweet by Emma, hemgjorda praliner, kakor mm.
– Åsa Johansson, lammskinnsprodukter
– Huset på heden. Ljuslyktor och trädgårdskonst mm,
– Hanna Jonsson, Keramik
– Ewa Johansson måleri och Keramik.

Vi kommer att fylla på Gårdsbutiken med allt vad vi kan få fram i form av ägg, bröd, marmelader och tomatplantor.

Vi planerar att ha öppet under ett antal olika evenemang under våren och sommaren med just tema Trädgård. Och då i samarbete med många olika aktörer.

Så håll koll på vår instagram och vår facebook så missar du inte något av våra evenemang.

Hjärtligt välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *