Hemma hos Wardins v 29

Vilken härlig sommar vi har, den går bara lite för fort, redan mitten av juli månad.

När man strövar genom trädgården är mycket i full blom, hallon och saskatoonbär som mognar och en del bäddar väntar på sin höstplantering och är just nu tomma eller fulla med blommande ”örter”.  Vad kan detta betyda? Jo vi har ett ”mormor och morfars år” så den ”lille Trädgårdsmästaren” har fått och får mycket kärlek som en del plantor och ogräs fått tidigare år.

För valet är väl enkelt! Att få möjlighet att följa ett litet frö som planteras i en kruka och se det växa upp och ge skörd är fantastiskt!

                                                                                                                                          Men att få följa en liten tvåbent planta växa, utvecklas, se upptäcka och lära sig saker är en otrolig ynnest som ALDRIG kommer tillbaka!

Vad gör väl då det att delar av trädgården då får ett viloår?! Men vänta lite! Är det inte så i naturen också? Det är ju när vi människor kräver att naturen ska leverera som den säger stopp och vi får problem med diverse skadeinsekter och annat som förhindrar skörd.

Som ett litet bevis på att vi på något sätt tar hand om vår plätt på jorden på ett bra sätt är att för några veckor sedan hade avslutande kurskväll här hos oss. Vi har under några digitala kurstillfällen under våren fått lära oss om Predatorer i odlingarna. Dvs naturliga rovdjur till våra skadeinsekter mm.

Vi hittade mängder med nyttodjur, men kanske inte så många skadedjur som var förväntat.

De vi hittade var tex Blomflugor, Guldögonsländan, olika nyckelpigor, Sländor, Rovsteklar, Jordlöpare, Spindlar, Solitärbin och Humlor.                                                                                                            

Efter rundvandringen fastslogs att ”- Odlingen har redan en rik mångfald av växtfamiljer fördelade på vilda och odlade växter samt örter och vedartade växter. Utöver det finns två dammar och även hugelbäddar med olika slags organiskt material. Allt detta bidrar till att utgångsläget för biologisk mångfald är mycket gott.” dvs ger denna mångfald av insekter som räknades upp.

Vi har genomför ett flertal olika Öppen Trädgård arrangemang med olika sammarbetspartners, nu senast med Tidningen Land. För att vi ska kunna prata med alla besökarna har vi iordningställt en skriven guidningtur , så alla kan läsa sig till grundinformationen om vår odling. När de sedan gått runt i trädgården och kommit åter till vår gårdsbutik har vi funnits där för att svara på frågor och serva kunderna i gårdsbutiken.

Vid de två sista eventen har vi också haft öppet ett Våffelcafé med Jordgubbar från Broddarp och nyslungad honung till. Till vår hjälp då har vi haft Ben , vår volontär och wwoofare från New York.
En fantastiks kille som varit hos oss i tre veckor!
Vi bad honom gå en sväng i trädgården för att ta kort på vad han tyckte var fint och representerade oss. Vi bad honom också skriva en hälsning till er!
Här kommer hälsningen som givetvis är på engelska och ett bildkollage.

“Hey everyone. My name is Ben, and I come from New York City. Living in such an urban environment, I felt a pull to go experience living cooperatively with nature. So, I am here volunteering via WWOOF. Living here is my first time seriously working land, and the Wardin family has given me a more delightful experience than I ever imagined. I spend my days doing a rich variety of activities such as weeding, beekeeping, harvesting, and spending quality time with the amazing Wardin family. One aspect of organic farming that was difficult to see without experiencing it firsthand is the love and incredible attention to detail the family provides the land and plants. This tenderness explains why everything I eat here tastes so delicious. It will be difficult and sad to leave this place. I invite anyone who wants delicious vegetables made with love or anyone who wants a special work experience in a natural environment to come pay a visit. You will not regret it.”

Broccolibäddar
Bön-störar som våra bönor kommer att få klättra upp i
Äppelodling med ca 150 äppelträd
Många stora gräsytor att vara på
Ringblomma
Den “lille trädgårdsmästaren” Leo och Ben blev riktiga kompisar
Sven-Åke rensar och binder upp bönor
Den otroligt vackra och väldoftande “Västgötarosen”
Av den producerar vi Rosensirap som är väldigt gott till vaniljglass!
Äppelodlingen ur ett vidare perspektiv
Ängsblommor till våra pollinerare
En matta av vitklöver! Bra för pollinerare, men visste ni att klöverväxter tillsammans med ärt och bön-växter är experter på att dra ner koldioxid och omvandla detta till näring!? Alltså en god hjälp för vår miljö!
Familjebild: Maria, Matilda, Simon, Sven-Åke, Leo, Ben och Herkules på nya parkeringsplatsen.

Det är fantastiskt roligt att få ha volontärer, det är vårt sätt att få möta världen. Tack Ben för din tid hos oss!

Ben avlöstes med en tjej vid namn Lena från Tyskland som valt att volontära och uppleva Sverige under 3 månader. Vi ser fram emot att få rå om henne under 2.5 vecka. Förhoppningsvis träffar ni henne också under något av våra event och öppettider.

Nytt på hemsidan är en flik som heter “på gång” Där hittar ni all information om öppettider, och evenemang under året som är kvar!
Gå in och kolla vad som passar dig, och skriv in i kalendern.

Tills vi ses igen, ha en riktigt skön och grön sommar!